Sommarfiskeskola i Överkalix, vecka två och tre.

Här kommer lite mer information och bilder från de två sista av tre veckors sommarfiskeskola i Överkalix. Fisket har varierat under veckorna, men humöret hos deltagarna var på topp under samtliga dagar.
 
Bland vassen sökte deltagarna mört och abborre i Pojmisträsk. Detta under den första dagen av fem.
 
Iden är en vanlig fisk i Kalix älv, den fångas med fördel på mete men inte helt sällan på spinn med små spinnare och skeddrag.
 

Variationen mellan de olika vattnen och arterna visade barnen att det finns stora möjligheter att variera sitt sportfiske. När man bor vid en artrik älv så har man dessutom ett stort antal metoder att testa med goda resultat.
 
Karl lärde sig snabbt att uthållighet och envishet lönar sig, här i form av en fin gädda som fångades med hjälp av klassiskt spinnfiske.
 
Saga var en hejare på att lokalisera gädda, denna fisk högg flera gånger innan hon till slut lyckades kroka den.
 
Ett nytt personbästa simmar tillbaka. Iden var för de flesta deltagarna en ny bekantskap och för vissa en ny favoritfisk.
 
Områdena kring Kalixälven är slående vacker. En perfekt miljö för att gro sitt fiskeintresse i unga år.
 
Catch and release på den fisk som inte skall hem till pannan kändes lika självklart för barnen som hos vilken garvad sportfiskare som helst. En inställning som bådar gott inför framtiden.
 

Sammanfattat är jag verkligen nöjd med de tre veckorna i Överkalix. De unga deltagarna glänste med sina goda humör, sin ihärdighet och viljan att lära sig nya saker. Att det här konceptet går att genomföra i vilken svensk kommun som helst råder det enligt mig inga tvivel om. Ett antal ungdomar anställs av kommunen som sommarjobbare med rollen som ungdomsledare, för att erbjuda kommunens barn och unga en rolig och lärorik sommaraktivitet. Sportfisket är viktigt för många av oss och såna här aktiviteter ger fler personer chansen att inse vikten av att fortsättningsvis ta hand om våra vatten.
 
Med vänlig hälsning, Gustaf Bodén.

Helsingborgs ungdomsfiskeförening

Lördagen den 30 juni var Helsingborgs Ungdomsfiskeförening och fiskade på Västersjön, vi blev nästan tjugo personer. Vi hyrde roddbåtar och klubben bjöd på grillad korv. Tanken var att vi skulle fiska gös i sjöns djupare delar, men det blåste för mycket, så vi fick nöja oss med att fiska annat. Det blev några abborrar, mörtar och en gädda på tre hekto.
 
 
Fika är gott!
 
 Fram mot kvällen, när några hade åkt, så blev sjön lite mer stilla.
 
Luca med en fin abborre.
 
 
 
Hälsningar Jonathan och Mats

Sommarfiskeskola i Överkalix, första veckan av tre.

 I Överkalix har det under tre veckor bedrivits sommarfiskeskola för ortens barn och unga mellan nio och femton år. Sommarfiskeskolan är en del av vårt projekt "Sportfiske i Norr" och i just den här delen har vi samarbetat med Överkalix kommun och Studiefrämjandet.
 
Ett antal sommarjobbare har anställts av Överkalix kommun och de har efter utbildning jobbat med sommarfiskeskolan som ungdomsledare och instruktörer. Deltagarna har under fem dagars tid tagit del av nya metoder, säkerhetsgenomgångar och givetvis massor av fiske!
 
Självklart skall betesboxen smyckas med rätt klistermärken!
 

Under den första dagen samlades vi vid ett vatten som heter Pojmisträsk, ett grunt träsk som håller gott om mörka, fina abborrar och groteska mörtar. Ja mört över kilot är faktiskt inte helt ovanligt i vattnet...
Tillsammans med ungdomsledarna gick vi igenom rutiner, metoder, säkerhet och tider för att sedan sätta igång med fisket. Den första metoden vi körde var flötmete med toppknutet metspö, en mycket effektiv och simpel metod som de flesta känner till. Inga monstermörtar syntes till, förmodligen på grund av den låga temperaturen förklarade en av personerna som arrenderar vattnet.
 
Den långa bryggan belamrades med fiskesugna kids, som trots regnet höll god min under hela dagen.
 
De flesta av oss lade nog grunden till vårt sportfiske med ett enkelt metspö på en brygga.
 
Gäddfiske är en annan populär gren i sportfiskets värld, en av anledningarna är att gäddan finns i de flesta av våra vatten, för att inte tala om mystiken som omringar vår mest aggressiva och krokodilliknande rovfisk. Deltagarna var ivriga när vi stod på stranden vid Kalix älv, de ville genast släppa ut sina beten i strömmen och se vad som lurade bland bråten på botten. Efter att de fått känna på jerkbaitutrustningar och se på nya beten gjorde de också det och det tog inte lång tid innan de första fiskarna tittat upp ur älven.
 
 
I ett bakvatten stod denna fina dam och väntade på rätt byte, i det här fallet blev det Teas bete.
 
De flesta gäddorna simmade tillbaks i älven och vissa följde med hem och röktes.
 

William lyckades lura upp sommarfiskeskolans största gädda. 4,5 kilo innebar personbästa för den mycket nöjda fiskaren. Efter ett par snabba foton simmade hon lugnt tillbaka.
 
 
Det är inte alltid helt lätt att besluta om vem som faktiskt fångat en fisk. I det här fallet kompromissade bröderna Isak och Albin och delade helt enkelt på fångsten.
 
De resterande dagarna bjöd på mete efter id och spinn samt flugfiske efter regnbåge och harr. Harrarna i älven visade sig inte i ytan på grund av högt vatten i älven, men ett par harrar lurades upp trots detta. Regnbågsfisket körde vi i Överkalix Unga Sportfiskares nyarrenderade vatten, Lilla Huckajärvi, som är öppet för alla mot en avgift och helt gratis för medlemmarna i föreningen.
 
Fisken i Lilla Huckajärvi håller mycket bra kvalitet, har man tur kan man dessutom få en bäckröding i sjön. Under nästa år har föreningen även planer på att sätta i harr i tjärnen.
 
 
Harren är en spännande art som de flesta av oss kopplar samman med norrland.
 
Stina stoltserar med sin första regnbåge någonsin, det råkade dessutom vara den största regnbågen som fångades i tjärnen.
 
Alfred åkte ända från Luleå för att delta i sommarfiskeskolan och det lönade sig!
 
Inte bara barn och unga behöver vägledning i fisket, Joakim Bornedal tipsar en av de fiskare som besöker Lilla Huckajärvi om knutar som håller.
 
En av de många forsar i Kalixälven som bjuder in till fiske efter lax, öring, gädda och harr.
 

Den sista dagen avslutades med hamburgare och fiske efter älvens idar, som tyvärr var lite svårflörtade. Nöjda och mätta åkte deltagarna hem för att fortsätta att njuta av sina sommarlov.
 
En fin id simmar hem till sin ståndplats.
 

Fler inlägg om sommarfiskeskolan kommer snart, det finns nämligen två veckor till att berätta om!
 
Hör mer om sommarfiskeskolan HÄR!
 
Mvh, Gustaf Bodén.
 
 
 
 
 
 

En insats för catch and release!

För en tid sedan besökte jag och ett gäng C&R-entusiaster en gäddfisketävling i Kalix för att prata om catch and release och om Unga Sportfiskares projekt i Norrbotten, men också för att på plats hålla i tävlingens första år med en klass för sportfiskare som gärna vill återutsätta sin fångst.
 
Spänningen var stor inför starten i det fina vädret.
 
Tävlingen drar varje år upp emot 300 betalande deltagare, det är alltså en relativt stor tillställning som anordnas i Kalix älv. Under de senaste åren har tävlingsledningen, som är en hockeyförening, märkt av en nedgång av fångster i tävlingen och efter samtal med anordnarna kom vi överens om att för första gången erbjuda deltagarna möjligheten att tävla i en C&R-klass. Ett viktigt steg tycker vi, eftersom det kan finnas en koppling mellan de skrala fångsterna under de senaste åren och tävlingens forna upplägg. 
 
Starten går och de som valt att tävla från båt spurtar iväg till sina favoritställen.
 
Två av deltagarna i C&R-klassen, flugfiske och jerkbait från land var valda metoder.
 
Med studs i dojjan vandrade deltagarna mot sina första kast för dagen.
 
Jesper Larsson, Leader Polaris Fisketurism, har varit drivande i anordnandet av den nya klassen och fokus låg till stor del på prisbordet, då vi insåg att vi måste skramla ihop vettiga priser om vi skulle kunna konkurrera med ursprungsklassens kontantpriser. Prisraggandet gick över förväntan och sammantaget lyckades vi få ihop priser för cirka 20 000:-. Bland toppriserna fanns bland annat två heldagsguidningar för två med laxkungarna Ronny Landin och Lars Munk. Utöver detta fanns bland annat ytterligare guidningar, fiskeutrustningar, fiskefilmer och beten på prisbordet.
 
Yngre åskådare frågade nyfiket om C&R och Unga Sportfiskares Förbund.
 
Måttbrädorna som användes i tävlingen väckte nyfikenhet hos de flesta.
 
Totalt deltog fem personer i den nya klassen, en siffra som kan tyckas låg med tanke på att det totala antalet deltagare uppgick till strax över 250 stycken. Vi är trots detta nöjda med resultatet, tanken med detta års genomförande var att visa upp vad man kan göra istället för att avliva all sin fångst under tävlingar och med tanke på att planering och upplägg färdigställdes två veckor innan tävlingen så känns det som att vi är en god bit på vägen. 
 
Samtliga deltagare i den nya klassen fick sätta tänderna i prisbordet, mycket nöjda miner skådades när de tog emot de fina priserna.
 
Efter tävlingen fördes ytterligare samtal med tävlingsledningen om hur vi skulle kunna gå vidare med konceptet och de är positivt inställda till att öka antalet C&R-fiskare i tävlingen. Vår ambition med detta är kort och gott att strukturera om tävlingen så att samtliga deltagare ställer upp i en klass som återutsätter sin fångst. Att utrusta varje båt med en måttbräda, se till att samtliga deltagare har en kamera och ordna så att man löpande under tävlingen kan mms:a eller maila bilder till registreringen är ett relativt enkelt sätt att se till att det även i framtiden simmar fina krokodiler i Kalix älv.
 
 
Joakim Bornedal, YH-elev på Sportfiskeakademin, praktiserade hos mig i Norrbotten i två veckor och hjälpte bland annat till med att anordna gäddfisketävlingen. Här ser vi honom med en av de många idar som varje år fångas på spinnfiske i Kalix älv.
 
Läs mer om tävlingen och ta del av vad Jesper Larsson har att säga om fördelarna med C&R HÄR!
 
Med vänliga hälsningar, Gustaf Bodén

RSS 2.0