Tackelknytning i Helsingborg

                             Tackelknytning i Helsingborg

                                                             

Torsdagen den 11 oktober träffades vi i Helsingborgs ungdomsfiskeförening och knöt tackel för bl.a rödspätta, skrubba, sandskädda och knot. Vi knöt bl.a inför SM i havsfiske. Trots att vi anordnade träffen med väldigt kort varsel kom nästan alla medlemmar -toppen!

 

 
 
Tackel för sandskädde och skrubba.
 
Här sitter vi och knyter.
 
 
 Kelly knyter på ett lekande.
 

Jiggar, pärlor, slang och spinnarskedar är plattfiskgodis!

 
Bato visar hur man knyter tackel.
 
Kanske någon knyter det tackel som kommer att höja vikten på det svenska rödspättarekordet…
 
 
 
Mvh Jonathan Alm

Helsingborgs Ungdomsfiskeförening

Lördagen  den 6 oktober var vi i Hbg ungdomsfiskeförening och fiskade regnbåge och öring i Hylingedammen. Kjell, från Åstorps sport-och fiskevårdsförening visade oss hur man kastar med flugspö. Vi fick några regnbågar och en öring, de flesta kände fisk men få kom upp för att de högg så att de var svåra att kroka.


David och Jonathan med en varsin fisk.
En av sjöns monsteröringar attackerar den nyss sjösatta barkbåten!

 

 
Hyllingedammen som vi fiskade i.
Kjell visar oss flugfiske.
 
 
Mvh Jonathan Alm

Blanklax i Mörrumsån !!

 

 

 

 

 

Som jag skrev i våras, skulle jag lägga min tid på att fånga en blanklax i Mörrumsån. En blanklax i Mörrum är inget man tar på beställning direkt. Men har man passionen, tålamodet, rätt fluga. rätt lina och en himla massa tur, så kan man vara en av de lyckliga att fånga en !

 

När det gäller detta fisket, så är det att reta fisken, det vill säga få laxen att utlösa sin huggreflex för när laxarna simmar upp i ån slutar de att äta. Så redan här förstår ni nog att det handlar om att vara på rätt plats vid rätt tid. Mycket så är det vid Mörrumsån, men med mycket erfarenhet kan man göra liite skillnad !! Det gäller att veta vart de har sina ståndplatser, anpassa flugan efter vatteföringen ( lite vatten, liten fluga, mycket vatten stor fluga, varmt vatten liten fluga kallt stor fluga) Flugan ska gärna smälta in med vattnet då laxen inte ska se den på långt håll så den hinner tröttna, utan flugan ska komma framför munnen så den hugger direkt !

Åter till det jag ska jag berätta. Som vanligt tog jag min järnspringare (cykel) ner till ån, pool 4 östra sidan, där är ett av mina favoritställen i ån. Tyvärr var nacken uptagen av en god vän som hade fåt med sin vän till att börja flugfiska efter lax. Efter ett litet snack med dem om hur det gick beslutade jag mig för att gå lite längre upp i poolen, där jag vet det finns ett hett ställe. För några dagar tidigare pratade jag med en lokalkändis om detta stället, och det har inte fungerat som det ”ska” de senare år. Men jag trodde på stället, och när jag kom visade sig en fisk. Jag la kast efter kast på den, men den var helt ointresserad, så jag vevade upp och tänkre gå neråt.

Precis efter mitt första steg såg jag att den hoppade igen , och när man ser fisk vill man ju kasta på dem ! Så det gjorde jag, och efter 2 kast så tittade jag på flugan sedan ner i min ask och beslöt mig för byta fluga till en ullsockvariant jag själv kommit på. Med ny fluga och självförtroendet på topp la jag ut ett rikitgt bra kast,la upp spöet i armhålan och syntade hem med båda hänerna.

 

DÅ ! Det blev stumt,jag kände att det gick i min ryggmärg och lyfte upp spöet ! Kände genast motstsånd men lika snabbt som en hundradelssekund hade gått kändes det tomt.Men den var kvar !Benen blev som spaghetti, och en fight hade nyss börjat. Efter ca 10 minuter kunde jag landa denna fina lax på 12,36 kg,95 cm ( riktigt tjock !!!:) Det lönar sig att ligga i !  Kanske dyker dett upp en till historia om en annan mörrumslax snart... ? Håll utkik ! Skitfiske på er!


Helsingborgs Ungdomsfiskeförening

Hejsan allihopa! Nu har Jonathan tillsammans med sin förening varit ute på fiske igen. De har varit ute med en turbåt och av bilderna att döma fick de flera olika arter.
Här är bilderna ifrån Jonathan.
 
 
Agnet som de använde sig av.
En Fjärsing.
Här står gänget och metar.
Luca och Paul visar upp fångsten.
 
Rödspätta.

RSS 2.0