Och våren kom till slut

Äntligen kom våren. Snön smälte och gräsfläckar tittade fram här och där, sedan gick det undan. Det verkar bli en kort och intensiv vår, gäddorna är färdiga med leken i många delar av landet och metesäsongen börjar komma igång på allvar.

Vi hoppas på en härlig säsong med bra fiskemöjligheter för er alla, varför inte testa något nytt? Kolla upp fiskevatten i er närhet och bestäm er för att ge en ny art ett försök. Ni som inte provat sutarmete rekommenderas att testa! Sutaren är en stark fisk som kan flöt och bottenmetas. Och vi vet väl alla att ett flöte, som sakta sjunker eller åker iväg är bland det mest nervpirrande som finns...


Sutare fångad med lyftmetoden.

Jag vill även slå ett slag för lyftmetoden. Det du behöver för att testa lyftmetoden är: Smalt flöte som kan tacklas glidande, flötesstopp, sänken som matchas med flötet, krok i storlek 8-12. Krokstorleken avgörs beroende av vilket bete som används.

Illustrering av hur det färdiga tacklet fiskas och hur hugget signaleras.

I grund och botten så är lyftmetoden flötmete, men med en twist. Man metar alltså med ett lätt och långsmalt flöte. Flötet tacklas glidande på linan och blyas på ett lite speciellt sätt, man blyar nämligen flötet lite för mycket, så att det sjunker. Det bly som fästs närmast kroken ska vara lättare än de sänken som sitter högre upp, det sista sänket kallas för signalbly.

Man lodar sedan djupet så att signalsänke och krok med bete ligger på botten, och om man har blyat flötet rätt så ska nu flötet stå upp. När fisken sedan lyfter betet från botten så stiger eller lägger sig flötet istället för att sjunka. Fördelen med detta tackel är att det är mycket känsligt och signalerar även de allra pillrigaste huggen. Lyftmetoden rekommenderas starkt till mete efter alla bottenätande arter i stillastående vatten, kanske framförallt ruda och sutare. Man fiskar sedan på önskad plats och spänner fast sig, för det är en vansinnigt spännande och effektiv metod!

Vi syns vid sjön!

/ Gustaf Bodén.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0