Relaxfiske i allra högsta grad.

Som söndagsnöje hade jag planerat ett pimpelpass i de centrala delarna av Luleå, som håller väldigt mycket abborre. Klockan ringde tidigt imorse och efter att jag packat det allra nödvändigaste och spänt på mig storkängorna, knatade jag iväg mot södra hamnen.
Jag möttes av osannolikt fint väder med strålande sol och cirka tio minus.

Fisket var av den enklaste sorten, jag promenerade runt på isen och borrade mig fram tills dess att jag hittat fisk, vilket innebär en relativt sparsam insats då det formligen kryllar av abborre i området.
De flesta av abborrarna var små, men de var många!

Stor balanspirk är en betestyp som jag gillar att använda när jag fiskar abborre, men just idag var det ingen succé. Jag fick istället gå ned i betesstorlek och det som fungerade klart bäst var en stor, färgglad mormyska.
Det klart bästa betesvalet under dagen.


Ett par fiskar fick följa med hem och bli lunch, färsk abborre är riktigt gott.


Lätt packning är att föredra när man fiskar abborre, särskilt om det är mycket vatten och snö på isen. Jag lämnade stolen hemma idag och valde ut det absolut nödvändigaste för att kunna vara så mobil som möjligt på det besvärliga underlaget.
Ett sittunderlag som kan rullas ihop fick agera som väska för min enkla utrustning. Det är väldigt smidigt att ha ett par tacklade spön med sig, då kan man byta snabbt och man är redo för det mesta.

Populärt familjefiske kan man kalla det stadsnära fisket i Luleå. Att som barn få följa med ut på isen och pimpla upp sina första abborrar är en lysande inkörsport till den underbara fiskevärlden och det var väldigt många barn och unga som fick erfara just det under den soliga söndag som varit.
Väldigt många sökte sig ut på isen idag, här ser vi den isbana som plogas upp på isen runt stadskärnan varje år.

Fem minuters promenad från centrum innebär i många städer att man har möjlighet att komma ut på fiske som inte kräver särskilt mycket planering. Att det ofta är mycket fisk i våra hamnområden skadar faktiskt inte heller!
Vänliga fiskehälsningar, Gustaf Bodén.

Ungdomsledarutbildning i Gällivare

För ett par veckor sedan hölls en ungdomsledarutbildning i Gällivare för våre föreningar i Norrbotten. Utbildningen är en del av Ungas fiske och föreningsliv, ett projekt som finansieras av Leader Polaris och bedrivs i Norrbotten.

Deltagarna som kom ifrån Gällivare, Kiruna, Kalix och Överkalix fick under tre dagar genomgå utbildningen i Gällivare.
Allemansrätt och säkerhet

Dag ett bjöd på middag och en spelkväll med övningar som fick deltagarna att lära känna varandra lite bättre. Efter en god natts sömn var det dags för den faktiska utbildningen.
Morgonen ägnades åt ett pass med allemansrätt och säkerhet, något som ungdomsledare i fiskeföreningar verkligen bör fördjupa sig i. Efter allemansrätten var det dags att köra igång ett pass med Hjärt-Lung räddning, som hölls av räddningstjänsten i Gällivare. Det var uppskattat av deltagarna och många praktiska övningar utfördes med ett leende på läpparna.
Sårvård

Efter lunch fick ungdomarna chansen att planera en aktivitet som senare ska genomföras i deras föreningar, resultaten bestod bland annat av lakfiske och flugbindning.
Under söndagen ägnade vi tid åt ledarskap och kommunikation, där bland annat könsroller och dilemman diskuterades av deltagarna.
Marcus och Jaim gör en kommunikationsövning om går ut på att man rygg mot rygg beskriver en bild som den andre ska försöka teckna av. Inte helt lätt!



Fundersamma miner efter kommunikationsövningen.

När jag och Matilda satte oss i bilen på väg hem mot Luleå kunde vi pusta ut efter en hektisk helg, att man är trött efter en sån här utbildning är ett gott tecken! Responsen från deltagarna var bra och jag tyckte mig kunna se både en och flera "aha-uttryck" under helgen.
Med vänlig fiskehälsning, Gustaf Bodén och Matilda Inemyr.

RSS 2.0