Klubbtävling på Parapeten, Helsingborg

Söndagen den 13 maj hade vi i Helsingborgs Ungdomsfiskeförening klubbtävling på Parapeten i Helsingborg. Vi fick lite sill på morgonen och senare några skrubbor. Fisket var mycket dåligt, eftersom det hade blåst mycket. Klubbmästare blev Oliver Larsson som fick sill och skrubba.

 

 
Två glada tävlingsdeltagare, närmast i bild: David och Jacob.


Tävlingsledare Jonathan kollar vikten med Timmie ( i flytoverall ).


Mätning av en skrubbskädda, de ska vara 25 cm.


På ena sidan av Parapeten seglar Danmarksfärjorna och på andra sidan har vi sandstrand och ett av Helsingborgs bästa fiskeställen.


Pristagare fr.v. Oliver, Torbjörn, Timmie och Jacob.



Dagens största skrubba på 700 g, grattis Rasmus!

 
Skrubbor: Tre skrubbor i perfekt matstorlek.

 

Text: Jonathan Alm, Helsingborgs Ungdomsfiskeförening


Överkalix Unga Sportfiskare

I Överkalix händer det grejor! Den mycket drivna föreningen, Överkalix Unga Sportfiskare, berättade för ett tag sedan att de var sugna på att anordna en kurs för överkalix ungdomar, där flugfiskets grunder skulle läras ut.

Ett bra initiativ tyckte jag och de genomförde verkligen en bra aktivitet skulle det visa sig! De mycket erfarna flugfiskarna Erling Holmström och Ronny Landin var nämligen de som instruerade ungdomarna. Jag kan knappast tänka mig en bättre start för den som vill lära sig att flugfiska!
"Måndagen den 7:e Maj hade Överkalix Unga Sportfiskare en flugkastarkurs. De kända flugfiskarna från Överkalix, Ronny Landin och Erling Holmström var på plats och lärde deltagarna att kasta med flugspö. De är riktigt bra på att visa rätt teknik."


Det är inte helt givet att tekniken sitter där direkt. Men övning ger färdighet!


Erling instruerar med van hand en av deltagarna under kursen.


Diana ger sig på flugfiske, kanske landar hon en och en annan öring på fluga i sommar?

Ronny Landin tog sig an den deltagare som hade den stiligaste huvudbonaden. Det ser ut att gå bra!


Du missar väl inte vad som händer i Överkalix i sommar? Ta en titt här för att ta reda på mer!
Med vänliga fiskehälsningar, Överkalix Unga Sportfiskare och Gustaf Bodén.

Äventyr i Östergötland.

Då var det dags igen, jag och Jonas lyckades slita oss från skolbänken för en helgs fiske.
Vi hade siktet inställt på Älvkarleby och Vimmorna där uppe, dock så var Öringsfisket lite för bra och då prioriteras det före metet. Så är det ibland, men med lite hjälp ifrån klubbkamrater så lurade vi ihop en reservplan. Det sista dagarna i April och fisket efter Färna brukar kunna vara ganska hett vi den tiden på året.
Svartån blev det nya målet.



Jonas med en hygglig mört tagen på bottenmete med bröd.



Resans enda Färna och min första faktiskt. Tog på en brödbit i ytan bara ett par meter ifrån fötterna på mig.
Vart en nervig fajt!


Samma fisk, klev precis över 2 kg. Att fiska Färna på ytan kan låta krångligt, men det behöver det inte vara.
Man klarar sig ofta långt med bara en krok och lite bröd. Vid lite avstånd och vind kan man med fördel använda en "controller". Det är i grund och botten ett flöte med lite vikt i , detta gör det mycket lättare att kasta ut en brödbit.


Jonas förbereder en nya feeder.


Detta var första gången vi var iväg och fiskade Färna och det tog en stund innan vi riktigt förstod oss på fisket.
Vi var ändå nöjda med resan trots att vi "bara" fick en Färna men Jonas väntar ju fortfarande på sitt första färnahugg så jag antar att vi försöker oss på en revansch.
Lutar åt slutet på maj när studierna tillåter.

Till sist, om ni ska försöka lura Färna eller Sarv på ytan, ta med mer bröd än ni tror !

Hade gött allesammans!

/ Pelle

Mörrumsån igen !!!

Maj månad är kommen och det börjar bli dags för blanklax, med temperaturer på 11-13 grader i vattnet och en relativt bra vattenföring så känns det superhett! Självklart är jag på plats i ån som alla andra dagar. runt 17 tiden får jag höra av en jag stöter på att det har tappats blanklax i Pool 16 tidigare idag.  Nu börjar det äntligen känner jag. Jag får Pool 4 för mig  själv ganska länge, sen kommer tre man och ska fiska poolen. Jag sätter mig och tar en kopp kaffe, och börjar gräma för fisken jag tappade i samma pool dagen innan, en liten öring runt 60 cm.
Jag knatar ner mot Pool 12, och i vattnet står 2 man, men jag sätter mig och väntar. Den ena killen kommer upp, en vän till mig Henric, och vi pratar om ryktet om blanklaxen och jag bjuder honom på en kopp kaffe. Vi diskuterar även flugor, fiskar vi med rätt ? kan man sätta på en sådan här (visar honom en fluga) eller är den för stor? Vi kommer på oss själva med att vi är lite löjliga som diskuterar fall en 15 cm vinge är för stor, det är ju bara den 2a maj ! Hursom så fortsätter jag med min lilla och hoppar i. Fastnar i en sten, en sten som verkar suga åt sig flugor även om man kastar fem meter bakom den. Flugan blir jag av med och sätter på just den flugan jag visade för Henric, som sagt är den nog inte för stor. Mycket riktigt verkade den fungera för det sög i !! jag står med böjt spö utvadad i mitten av och sneglar bort mot Henric och Alex som sitter på bänken, bara för att kolla fall de sett mig, vilket de har för går neråt och och ger mig tips på vart vi ska landa fisken.  Det är alltid skönt med hjälp när man står med fisk på spöet !  Henric tailar fisken åt mig, krokar av den och lämnar över den till mig så vi kan fotografera den. några bilder och en mätning senare får den simma tillbaka.
En mycket vacker havsöringshona på 77 cm föll för min fluga, fisken var även fettfeneklippt, dvs odlad.

RSS 2.0