Det råder full koncentration vid våra dragskaparbord!

Det är så kul att se att så många barn är intresserade av att skapa!

Dörrarna öppnas för lördagens mässa

Lördagen är här, den mest hektiska dagen under mässhelgen. Det är nu som vi får chansen att sprida vårt budskap och förhoppningsvis ansluter sig fler barn och ungdomar till förbundet under dagen.
Vi ses där!

Fullt ös i montern!

Med hjälp av medlemmar från våra härliga föreningar gör vi allt vi kan för att hålla humöret på topp hos de unga besökarna på sportfiskemässan.

Sportfiskemässan är i full gång!

Sportfiskemässan i Kista är i full gång och Unga Sportfiskare finns själklart på plats!
I vår monter kan du i helgen måla din egen vobbler, göra en spinnare eller binda dig en snygg gäddfluga.
Alla upp till 13 år får även en Upp till 13-tröja och är med i en utlottning om två fina fiskeutrustningar, varje dag!
Välkomna!

Årets sportfiskemässa drar igång!

Om ett par minuter öppnar portarna till årets sportfiskemässa! Unga Sportfiskare är på plats och vi är taggade som aldrig förr!
Vi kommer löpande under helgen uppdatera läget här på bloggen och på får Facebooksida. Följ oss du med!

Unga Sportfiskare på pimpel SM!

Under helgen som varit gick pimpel SM av stapeln. Tre av deltagarna är ifrån Överkalix Unga Sportfiskare, en relativt nystartad ungdomsfiskeförening. Diana Wennberg berättar nedan lite om arrangemanget!

Det var 552 anmälda deltagare
till individuella Pimpel SM 2012. Tävlingen var på Revsundssjön i Bräcke kommun den 17 mars. Sveriges sportfiske och fiskevårdsförbund arrangerade det för 61:e gången.

Jag har tidigare tävlat två gånger på SM i Pimpelfiske, i lördags blev det min tredje gång. Jag är ofta med på olika pimpeltävlingar och började tävla när jag var ungefär 6 år.



När tävlingen startade sprang folk ut på isen. Det var soligt men väldigt blåsigt. Tiden gick och jag hade inte fått en enda fisk..



Två och en halv timme hade gått, då började det äntligen att nappa efter mycket borrande på en 50 cm tjock is. Jag fick upp en 150 grams abborre.



Efter 4 timmar small skottet och tävlingen var slut. Jag slutade på en åttonde plats bland yngre damjuniorerna.



Pimpelfiske är spännande, tycker jag. Förhoppningsvis ska jag vara med fler gånger på Pimpel SM! :)

/Diana Wennberg, Överkalix Unga Sportfiskare.

Årsmöte hos Unga Sportfiskare Jokkmokk

Den 6 mars 2012 höll Unga Sportfiskare Jokkmokk sitt första årsmöte. De skötte uppgiften utmärkt och med god stämning i lokalen gick de igenom verksamhetsberättelse, ekonomisk situation och planerade aktiviteter för resten av verksamhetsåret.
Jokkmokk Jakt Och Fiske lånar ut sina lokaler till den relativt nystartade föreningen, något som verkligen uppskattas av föreningen!
Under årsmötet beslutades bland annat att föreningen skall använd sig av sin hemsida och sin facebookgrupp för att nå ut till sina medlemmar och marknadsföra sina aktiviteter. För närvarande är hemsidan ganska tom, men håll ögonen öppna framöver!
Skitfiske!

Robert Westin pratade om...

...havsöring, hälleflundra, gädda och isfiske efter lax och öring, idag när han gästade folkets hus i Jokkmokk.
Här visar Robert vad som avgör en havsörings ståndplats i en älv, strömmen är en av faktorerna.

Det entusiastiska gänget Unga Sportfiskare Jokkmokk funderade på vad de skulle vilja hitta på när de fick frågan om vad som vore en bra aktivitet att hålla för allmänheten i Jokkmokk. Efter funderingar och diskussioner kom de fram till att en föreläsning av en duktig och kunnig sportfiskare, med breda kunskaper om allehanda fiske, vore något att testa.
Jimmy Falk, Unga Sportfiskare Jokkmokk, berättar om kommande aktiviteter i föreningen.

Robert Westin är just en duktig, kunnig sportfiskare som visar ett brett spektra av metoder och artinriktningar. Han har tidigare varit engagerad i vår moderorganisation Sportfiskarna, fiskat sedan barnsben, visat stor uppfinningsrikedom gällande nya metoder och besitter dessutom stora erfarenheter från sitt jobb som fiskeguide. Han var helt enkelt klippt och skuren för att hålla i föreläsningen.
Havsöring ligger nära hjärtat för Robert, som är uppväxt i Boden nära Lule älv, där han inte bara fiskar lax och öring själv utan även guidar folk som är nyfikna på det populära fisket. En del av föreläsningen handlade därför om just havsöring. Robert pratade passionerat om hur han fört statistik över sina fångster och de olika slutsatser han dragit baserat på statistiken.
Robert berättade bland annat om det fantastiska havsöringsfisket i Saltströmmen, Norge.
En stor del av året spenderar Robert i Norge, där han både fiskar och guidar på hälleflundra, torsk och sej. Att blanda in månfaser i teori och strategi rörande hälleflundra är något som mångsysslaren gjort i många år. Han kan dessutom påvisa ett tydligt mönster med hjälp av sina noga förda anteckningar...
En död sej tacklad på detta sätt är en av betestyperna som gäller för Norsk hälleflundra.

Solen sken i Jokkmokk och sportlovet har precis börjat, kanske var det därför som deltagarantalet tyvärr var lägre än vad både jag och Unga Sportfiskare Jokkmokk räknat med? Hur som helst så satt jag och de övriga deltagare på helspänn och lapade i oss av Roberts kunskaper och teorier.
Konsten att finna fisk innan man är på plats var något som dagens föreläsare pratade mycket om, både hans eget tillvägagångssätt och generella faktorer att räkna in i leken.

Nya tankelinjer plogades definitivt upp för mig och deltagarna på föreläsningen. Att lyhört lyssna på vad en annan sportfiskare har att säga, är ett mycket bra sätt att bräcka sina barriärer gällande fantasi och inspiration. Jag hoppas att Unga Sportfiskare Jokkmokk lämnade föreläsningen nöjda och glada, det gjorde i alla fall jag!
Mvh, Gustaf Bodén.

Flugbindning och limkrokar i Överkalix

Överkalix friskola ringde mig en dag och visade intresse för att binda flugor och pyssla med limkrokar på lektionstid. Jag tackade självklart ja och begav mig idag till Överkalix för att prata lite om Överkalix Unga Sportfiskare, flugbindning och om projektet Ungas fiske och föreningsliv.
Bland fjädrar, zonker-strips och flash fick kreativiteten flöda hos eleverna.

Blandade flugmönster erbjöds eleverna på den lilla skolan, men det som verkade fastna mest i deras blickfång var de stora flashbuntarna ämnade för gäddflugor. Jag kan utan att ljuga säga att det bands en hel del gäddflugor i Överkalix idag.
Något att spara till vårens gäddfiske.


Egenkomponerade mönster som torde falla vilken gädda som helst i smaken.

Inte bara flugor tillverkades under dagen, även limkrokar komponerades ihop. Att göra egna krokar till vårfisket efter abborre är enkelt och roligt. Eleverna på skolan ska ut och fiska under en friluftsdag den 30 mars och då ska de prova sina nya, färgglada limkrokar.
Färgpulvret blandas noga med limmet, som sedan placeras på kroken.
Glänsande limpärlor på krokarna ökar chansen att få hugg. Eller?

Överkalix Unga Sportfiskare var med och presenterade föreningen, de värvde några fisketokiga kids och några av dem kommer följa med föreningen ut på lakfiske den 10 mars.
Efter ett par testrundor klassade jag eleverna som självgående, de verkade ha roligt och upptäckte hela tiden nya sätt att utforma sina kreationer.

Hemfärd och uppladdning är vad som gäller för mon del nu, den tredje mars kommer nämligen en föreläsning hållas i Jokkkmokk och den sjunde mars hålls en aktivitetsdag för allmänheten i Kiruna. Läs mer om våra kommande aktiviteter här!
Med vänlig hälsning, Gustaf Bodén.

RSS 2.0