Under helgen som flytt...

...gästade jag och Markus undborg LSU:s årsmöte. Det var mycket intressant och många viktiga frågor lyftes fram och diskuterades. Själva strukturen av mötet är identisk med den utformning vi i Unga sportfiskares förbund använder när vi har våra riksmöten. Det började med en presentation av dagordningen, alltså vad som kommer ske under dagen. Efter detta genomfördes ett påverkanstorg där alla fick chansen att gå runt och ta del av, samt diskutera de motioner och punkter som skulle behandlas under mötet. Varje ombud och representant delades upp i beredningsgrupper som diskuterade de olika motionerna och punkterna som skulle beslutas om senare under dagen. Resultatet av diskussionerna i beredningsgrupperna ställdes sedan mot den ursprungliga motionen och omröstning eller såkallad jämkning avgjorde resultatet. Mycket demokratiskt.

LSU:s nuvarande ordförande Seher Yilmaz.

Mötet började 08:30 och avslutades strax efter 19:00 så ni kanske förstår att vi var möra när det var dags för middag tillsammans med de övriga ombuden, som tillsammans med oss utgjorde representationen för LSU:s medlemmar.
Markus Lundborg tar del av möteshandlingar, lägg märke till den flådiga mötesklädseln.

Samtidigt som vi gottade oss i tunga frågor om medlemsskap, medlemsavgifter och politiska ställningstaganden, deltog ett antal personer i en ungdomsledarutbildning som arrangerats av Sportfiskarna och Unga sportfiskare. Deltagarna fick ta del av en prisad föreläsning om bland annat genus och normer, senare under kvällen var det dags att visa vem som klädde bäst i ett par bowlingskor.
Markus Olofsson, fiskeföreningen Slommen, delar med sig av sina tankar om ledarskap.

Jag och Markus Lundborg ville gärna delta under söndagens aktiviteter under utbildningen, dels för att lyssna på den föreläsning om ledarskap som skulle hållas, men även för att träffa de deltagare som var  från Unga sportfiskares föreningar. Mitt intryck av gruppen var mycket bra, ett gäng härliga människor som entusiastiskt tog del av det som erbjöds under utbildningen, detta bådar gott för framtiden!
Personligt test.                              Praktisk övning.

Föreläsaren Olle Rockström gjorde ett mycket bra arbete med att förmedla de viktiga punkterna gällande ledarskap. Han gav oss deltagare en inblick i vilka olika sätt man kan leda en grupp, samt möjlighet att utvärdera oss själva för att se vilken sorts ledare man kan tänkas vara. Ett antal gruppövningar genomfördes och resultaten samt syftet med övningarna var mycket givande och dukade upp för många AHA-upplevelser bland oss deltagare.
Kort och gott så vill jag avfärda helgen som väldigt lyckad, deltagarna verkade nöjda med utbildningen, jag och Markus fick en inblick i hur större organisitationer fungerar och ett utbyte av ideér och information skedde mellan deltagarna.
Jag rekommenderar verkligen alla som får chansen att deltaga i framtida ungdomsledarutbildningar, det är väldigt roligt och mycket givande. Kontakta Unga sportfiskares förbund vid frågor och funderingar [email protected]
Med vänliga hälsningar, Gustaf Bodén.

På besök hos LSU, årsmöte på schemat

Jag och Markus Lundborg sitter för närvarande på LSU:s årsmöte och minglar med andra föreningar. Vi återkommer med lite bilder och info när mötet är över. Imorgon medverkar vi på helgens ungdomsledarutbildning som kommer hållas på Sportfiskarnas kansli, det ser vi verkligen fram emot.

Om du vill  veta mer om LSU:s verksamhet, klicka in på deras hemsida!

/Gustaf Bodén


Vi växer så det knakar!

Ännu en förening är startad, denna gången är det Jokkmokk som får chansen att utveckla fiskeintresset hos ungdomar. Vi kan också meddela att en förening i Blekinge ligger i startgroparna, mycket spännande! Det här året har verkligen inneburit mycket för Unga sportfiskare, vi siktar på att utvecklas ännu med under 2012 och vi håller därför tummarna på att vi klarar av att kliva över 2000 medlemmar i år!
/Unga sportfiskares förbund

Att sitta i styrelsen för Unga sportfiskares förbund.

Jag sitter just nu på ett tåg från Karlstad till Stockholm. Min destination är Unga sportfiskares huvudkvarter i Alvik, det är där vi oftast genomför våra möten. Jag klev upp klockan sex imorse och min flickvän var föga imponerad när jag frågade henne om hon hinner släppa av mig på tågstationen innan jobbet, men eftersom hon är snäll gick hon till slut med på min förfrågan.

 

Enligt mitt schema skulle jag egentligen befinna mig på Karlstads universitet idag, men när det gäller förbundet så får studierna istället ske på tåget. Det är lite så det är att engagera sig ideellt i ett förbund, man får prioritera och vrida och vända lite på sina planer, men det är absolut värt det.

 

Häromdagen pratade jag med Pelle Andersson, ordförande, i telefon. Han var någonstans mellan Sverige och Åland, han huttrade ljudligt på grund av att han stod ute på däck på en färja. Pelle har genom sin utbildning cirka en månads praktik på färjan, men han tar sig ändå tid att höra av sig, när teckningen tillåter. Detta för att checka av olika saker gällande förbundet med oss andra ledamöter. Erik Hellquist från Mörrum flyttade nyligen till Luleå (!) för att arbeta som projektledare och starta upp ungdomsfiskeföreningar i den lite kyligare delen av det här landet.

 

Alla eldsjälar i styrelsen får titt som tätt rubba på sina planer, men det är uppoffringar som vi är beredda att göra för vårt kära förbund. Och varför är det på detta viset? Jag kan bara svara för mig själv när det gäller den frågan, men jag tror att det till stor del även gäller resten av styrelsen.

 

När jag var liten satt jag ofta själv i min lilla, lilla båt och metade abborre, mört och löja. Det fanns ett visst intresse för fiske bland mina kamrater, men ingen tog det på lika stort allvar som jag gjorde, ingen klev upp innan gryningen för att meta småfisk fram tills det att morsan gapade om att det var middag. Även om jag inte insåg det då så inser jag nu vilken enorm möjlighet det hade varit för mig att träffa lika fiskefrälsta ungar som jag själv var och är. Att bli handledd av äldre ungdomar, ha tillgång till fiskeutrustning och kanske till och med en lokal att pyssla i. Det hade gjort stor skillnad för mitt fiske och min fritid.

 

Det jag försöker komma fram till är att vi som jobbar i styrelsen verkligen vill se barn och unga, landet runt, utveckla en hållbar hobby, finna nya vänner, delta i roliga aktiviteter, lära sig nya fiskemetoder, ta del av naturen och lära sig hur man beter sig i närheten av vatten och fisk. Det är därför vi gör det här helt enkelt och det är helt klart en givande uppgift vi har!

 

Gustaf Bodén.


RSS 2.0