Svensk Grand Slam !

För lite mer än en månad sedan åkte jag upp till Kiruna för att jobba som fiskeguide på ArcticHeli.

Vi flyger ut våra fiskegäster med helikopter till de underbara svenska fjällen, så det blir några helikopterturer även för mig, och det är otroligt vilka fina fiskevatten man får syn på !

 

En av våra 4 helikoptrar på ingång.

 

Det är väldigt mycket jobb som ska göras, så tyvärr hinns inte fiske med så mycket som man vill, men ibland lyckas man slita sig från jobbet och göra några kast. Ett av mina fiskemål denna sommaren var att ta en så kallad svensk grand slam, som består av Harr, Öring och Röding, och det tog inte speciellt lång tid innan jag lyckades !

Fisket bedrivs vanligtvis med flugspö i klass 5. Man kan använda sig av torrflugor, som ser ut som insekter som fisken äter och flyter på ytan. Nymf är en annan metod, dessa är oftast tunga och sjunker ner på botten och föreställer insekter som inte hunnit kläckas till att bli flygfärdiga. Streamers är en annan flugsort, dessa imiterar oftast småfiskar som fisken äter. Spinnfiske är inte alls dumt på dessa tre arter heller, vanligtvis använder man sig då utav spinnare eller wobblers.

En liten röding från Rautasälven. Rödingen är en mycket svårlurard fisk, men är den på hugget har man riktigt roligt, och de är verkligen otroligt starka !

En väldigt fint tecknad Öring, även denna från Rautasälven, tagen på en grå klinkhammer. Klinkhammerflugan är väldigt populär, den är bunden med ett ”fallskärmshackel” och imiterar en kläckande insekt. Storlslagen natur syns i bakgrunden.

En fin Harr från Bergforsbäcken Nakerätno. även denna fisk tog en grå klinkhammer.

Sik nakerätno

 

En Sik återfår friheten efter en bra kamp

 

Rautasälven sedd från helikoptern.

 

Ut och fiska med er nu, och hör gärna av er om ni vill ha tips på fiskeplatser och flugor!

Skitfiske önskar Erik Hellquist

Ps: inlägg från guidning med siktfiske på röding är på ingång, missa inte det !


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0