En insats för catch and release!

För en tid sedan besökte jag och ett gäng C&R-entusiaster en gäddfisketävling i Kalix för att prata om catch and release och om Unga Sportfiskares projekt i Norrbotten, men också för att på plats hålla i tävlingens första år med en klass för sportfiskare som gärna vill återutsätta sin fångst.
 
Spänningen var stor inför starten i det fina vädret.
 
Tävlingen drar varje år upp emot 300 betalande deltagare, det är alltså en relativt stor tillställning som anordnas i Kalix älv. Under de senaste åren har tävlingsledningen, som är en hockeyförening, märkt av en nedgång av fångster i tävlingen och efter samtal med anordnarna kom vi överens om att för första gången erbjuda deltagarna möjligheten att tävla i en C&R-klass. Ett viktigt steg tycker vi, eftersom det kan finnas en koppling mellan de skrala fångsterna under de senaste åren och tävlingens forna upplägg. 
 
Starten går och de som valt att tävla från båt spurtar iväg till sina favoritställen.
 
Två av deltagarna i C&R-klassen, flugfiske och jerkbait från land var valda metoder.
 
Med studs i dojjan vandrade deltagarna mot sina första kast för dagen.
 
Jesper Larsson, Leader Polaris Fisketurism, har varit drivande i anordnandet av den nya klassen och fokus låg till stor del på prisbordet, då vi insåg att vi måste skramla ihop vettiga priser om vi skulle kunna konkurrera med ursprungsklassens kontantpriser. Prisraggandet gick över förväntan och sammantaget lyckades vi få ihop priser för cirka 20 000:-. Bland toppriserna fanns bland annat två heldagsguidningar för två med laxkungarna Ronny Landin och Lars Munk. Utöver detta fanns bland annat ytterligare guidningar, fiskeutrustningar, fiskefilmer och beten på prisbordet.
 
Yngre åskådare frågade nyfiket om C&R och Unga Sportfiskares Förbund.
 
Måttbrädorna som användes i tävlingen väckte nyfikenhet hos de flesta.
 
Totalt deltog fem personer i den nya klassen, en siffra som kan tyckas låg med tanke på att det totala antalet deltagare uppgick till strax över 250 stycken. Vi är trots detta nöjda med resultatet, tanken med detta års genomförande var att visa upp vad man kan göra istället för att avliva all sin fångst under tävlingar och med tanke på att planering och upplägg färdigställdes två veckor innan tävlingen så känns det som att vi är en god bit på vägen. 
 
Samtliga deltagare i den nya klassen fick sätta tänderna i prisbordet, mycket nöjda miner skådades när de tog emot de fina priserna.
 
Efter tävlingen fördes ytterligare samtal med tävlingsledningen om hur vi skulle kunna gå vidare med konceptet och de är positivt inställda till att öka antalet C&R-fiskare i tävlingen. Vår ambition med detta är kort och gott att strukturera om tävlingen så att samtliga deltagare ställer upp i en klass som återutsätter sin fångst. Att utrusta varje båt med en måttbräda, se till att samtliga deltagare har en kamera och ordna så att man löpande under tävlingen kan mms:a eller maila bilder till registreringen är ett relativt enkelt sätt att se till att det även i framtiden simmar fina krokodiler i Kalix älv.
 
 
Joakim Bornedal, YH-elev på Sportfiskeakademin, praktiserade hos mig i Norrbotten i två veckor och hjälpte bland annat till med att anordna gäddfisketävlingen. Här ser vi honom med en av de många idar som varje år fångas på spinnfiske i Kalix älv.
 
Läs mer om tävlingen och ta del av vad Jesper Larsson har att säga om fördelarna med C&R HÄR!
 
Med vänliga hälsningar, Gustaf Bodén

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0