Sommarfiskeskola i Överkalix, första veckan av tre.

 I Överkalix har det under tre veckor bedrivits sommarfiskeskola för ortens barn och unga mellan nio och femton år. Sommarfiskeskolan är en del av vårt projekt "Sportfiske i Norr" och i just den här delen har vi samarbetat med Överkalix kommun och Studiefrämjandet.
 
Ett antal sommarjobbare har anställts av Överkalix kommun och de har efter utbildning jobbat med sommarfiskeskolan som ungdomsledare och instruktörer. Deltagarna har under fem dagars tid tagit del av nya metoder, säkerhetsgenomgångar och givetvis massor av fiske!
 
Självklart skall betesboxen smyckas med rätt klistermärken!
 

Under den första dagen samlades vi vid ett vatten som heter Pojmisträsk, ett grunt träsk som håller gott om mörka, fina abborrar och groteska mörtar. Ja mört över kilot är faktiskt inte helt ovanligt i vattnet...
Tillsammans med ungdomsledarna gick vi igenom rutiner, metoder, säkerhet och tider för att sedan sätta igång med fisket. Den första metoden vi körde var flötmete med toppknutet metspö, en mycket effektiv och simpel metod som de flesta känner till. Inga monstermörtar syntes till, förmodligen på grund av den låga temperaturen förklarade en av personerna som arrenderar vattnet.
 
Den långa bryggan belamrades med fiskesugna kids, som trots regnet höll god min under hela dagen.
 
De flesta av oss lade nog grunden till vårt sportfiske med ett enkelt metspö på en brygga.
 
Gäddfiske är en annan populär gren i sportfiskets värld, en av anledningarna är att gäddan finns i de flesta av våra vatten, för att inte tala om mystiken som omringar vår mest aggressiva och krokodilliknande rovfisk. Deltagarna var ivriga när vi stod på stranden vid Kalix älv, de ville genast släppa ut sina beten i strömmen och se vad som lurade bland bråten på botten. Efter att de fått känna på jerkbaitutrustningar och se på nya beten gjorde de också det och det tog inte lång tid innan de första fiskarna tittat upp ur älven.
 
 
I ett bakvatten stod denna fina dam och väntade på rätt byte, i det här fallet blev det Teas bete.
 
De flesta gäddorna simmade tillbaks i älven och vissa följde med hem och röktes.
 

William lyckades lura upp sommarfiskeskolans största gädda. 4,5 kilo innebar personbästa för den mycket nöjda fiskaren. Efter ett par snabba foton simmade hon lugnt tillbaka.
 
 
Det är inte alltid helt lätt att besluta om vem som faktiskt fångat en fisk. I det här fallet kompromissade bröderna Isak och Albin och delade helt enkelt på fångsten.
 
De resterande dagarna bjöd på mete efter id och spinn samt flugfiske efter regnbåge och harr. Harrarna i älven visade sig inte i ytan på grund av högt vatten i älven, men ett par harrar lurades upp trots detta. Regnbågsfisket körde vi i Överkalix Unga Sportfiskares nyarrenderade vatten, Lilla Huckajärvi, som är öppet för alla mot en avgift och helt gratis för medlemmarna i föreningen.
 
Fisken i Lilla Huckajärvi håller mycket bra kvalitet, har man tur kan man dessutom få en bäckröding i sjön. Under nästa år har föreningen även planer på att sätta i harr i tjärnen.
 
 
Harren är en spännande art som de flesta av oss kopplar samman med norrland.
 
Stina stoltserar med sin första regnbåge någonsin, det råkade dessutom vara den största regnbågen som fångades i tjärnen.
 
Alfred åkte ända från Luleå för att delta i sommarfiskeskolan och det lönade sig!
 
Inte bara barn och unga behöver vägledning i fisket, Joakim Bornedal tipsar en av de fiskare som besöker Lilla Huckajärvi om knutar som håller.
 
En av de många forsar i Kalixälven som bjuder in till fiske efter lax, öring, gädda och harr.
 

Den sista dagen avslutades med hamburgare och fiske efter älvens idar, som tyvärr var lite svårflörtade. Nöjda och mätta åkte deltagarna hem för att fortsätta att njuta av sina sommarlov.
 
En fin id simmar hem till sin ståndplats.
 

Fler inlägg om sommarfiskeskolan kommer snart, det finns nämligen två veckor till att berätta om!
 
Hör mer om sommarfiskeskolan HÄR!
 
Mvh, Gustaf Bodén.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0