Sommarfiskeskola i Överkalix, vecka två och tre.

Här kommer lite mer information och bilder från de två sista av tre veckors sommarfiskeskola i Överkalix. Fisket har varierat under veckorna, men humöret hos deltagarna var på topp under samtliga dagar.
 
Bland vassen sökte deltagarna mört och abborre i Pojmisträsk. Detta under den första dagen av fem.
 
Iden är en vanlig fisk i Kalix älv, den fångas med fördel på mete men inte helt sällan på spinn med små spinnare och skeddrag.
 

Variationen mellan de olika vattnen och arterna visade barnen att det finns stora möjligheter att variera sitt sportfiske. När man bor vid en artrik älv så har man dessutom ett stort antal metoder att testa med goda resultat.
 
Karl lärde sig snabbt att uthållighet och envishet lönar sig, här i form av en fin gädda som fångades med hjälp av klassiskt spinnfiske.
 
Saga var en hejare på att lokalisera gädda, denna fisk högg flera gånger innan hon till slut lyckades kroka den.
 
Ett nytt personbästa simmar tillbaka. Iden var för de flesta deltagarna en ny bekantskap och för vissa en ny favoritfisk.
 
Områdena kring Kalixälven är slående vacker. En perfekt miljö för att gro sitt fiskeintresse i unga år.
 
Catch and release på den fisk som inte skall hem till pannan kändes lika självklart för barnen som hos vilken garvad sportfiskare som helst. En inställning som bådar gott inför framtiden.
 

Sammanfattat är jag verkligen nöjd med de tre veckorna i Överkalix. De unga deltagarna glänste med sina goda humör, sin ihärdighet och viljan att lära sig nya saker. Att det här konceptet går att genomföra i vilken svensk kommun som helst råder det enligt mig inga tvivel om. Ett antal ungdomar anställs av kommunen som sommarjobbare med rollen som ungdomsledare, för att erbjuda kommunens barn och unga en rolig och lärorik sommaraktivitet. Sportfisket är viktigt för många av oss och såna här aktiviteter ger fler personer chansen att inse vikten av att fortsättningsvis ta hand om våra vatten.
 
Med vänlig hälsning, Gustaf Bodén.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0